RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Počela žetva suncokreta

Darko Temunović | 15. avgust 2018. | 14:18 | Poljoprivreda

Počela žetva suncokreta

U subotičkom ataru, ovih dana je počela žetva suncokreta, koji je proletos posejan na preko 9.000 hektara. Prinosi su za sada zadovoljavajući, a očekuje se oko 3,5 tona po hektaru.

Žetva suncokreta ove godine počela je oko dve nedelje ranije. Zbog dobrih vremenskih uslova u proteklim mesecima, ova kultura je tehnološki sazrela, ima dovoljan procenat vlage  i spremna je za žetvu, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe.

Kvalitet ovogodišnjeg roda sunokreta je izuzetno dobar i zemljoradnici koji su zasadili ovu kulturu mogu da se nadaju dobrom rodu i prinosu, što se ne bi moglo reći i za cenu koja je, za sada, niža u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče žetve kukuruza, koji je zasađen na oko 31.000 hektara, ona bi trebalo da počne  za desetak dana. Seča kukuruza za silažu je uveliko u toku, a počela je i berba kukuruza u klipu jer je vlaga oko 35 odsto. Očekuje se dobar prinos od čak 9 tona po hektaru, što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu. Cena je za sada niska, ali s obzirom da je rod bogat očekuje se njeno povećanje.

Ostale vesti iz ove kategorije