RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Očekuju se dobri prinosi kukuruza

Darko Temunović | 21. avgust 2018. | 13:32 | Poljoprivreda

Očekuju se dobri prinosi kukuruza

Na oglednim parcelama kod farme Mikićevo, održan je Dan polja kukuruza, u organizaciji Poljoprivredne stručne službe. Zainteresovani poljoprivrednici su imali priliku da vide rod od preko 80 vrsta hibrida kukuruza različite namene, a osim toga i da čuju mišljenja i savete stručnjaka.

Berba kukuruza u klipu je već počela a krajem sledeće nedelje, ako vremenske prilke dozvole, počeće i punim intenzitetom berba u zrnu. Ova godina je bila pogodna za ovu biljnu kulturu i očekuju se dobri prinosi, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe.

Suša koja je zahvatila zapadni deo Evrope, pre svega Francusku i Nemačku, može uticati na cenu kukuruza i kod nas, koja se trenutno kreće oko 15 din/kg  na bazi 14 odsto vlage. Poljoprivrednici koji su zasejali ovu kulturu zadovoljni su ovogodišnjim rodom ali, kako kažu, ne i cenom.

Kukuruz je zasejan na 31.000 hektara u subotičkom ataru, što je najmanja površina u poslednjih 20 godina. Jedan od razloga je prošlogodišnja suša, mali prinosi i mala cena, ali i  povećanje površina pod uljanom repicom. Proizvodnja kukuruza je, kažu stručnjaci, i  inače  pod velikim znakom pitanja zbog vremenskih uslova, jer  zavisi direktno od njih,  a manje od znanja proizvođača.

Ostale vesti iz ove kategorije