RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U septembru počinje setva uljane repice

Darko Temunović | 26. avgust 2018. | 13:42 | Poljoprivreda

U septembru počinje setva uljane repice

U toku je nabavka semena uljane repice za setvu koja se očekuje početkom septembra. U poslednjih par godina, u subotičkom ataru raste površina pod ovom biljnom kulturom jer je isplativija u odnosu na ostale i, s obzirom da je ozima kultura, nema straha od suše.

Interesovanje za sadnju uljane repice u poslednje tri godine je u porastu, pa su poljoprivrednici već počeli sa kupovinom semena. Pred njima je veliki izbor hibrida, čak preko trideset  vrsta, pa mogu da biraju prema sopstvenim potrebama, a za većinu je najvažniji  potencijal prinosa.

Ne treba žuriti sa setvom , jer prognoze kažu da je pred nama duga i topla jesen, što može uticati na veće bujanje pa biljka ulazi nepripremljena u zimski period. Tada je potrebno koristiti regulatore porasta. Da je uljana repica isplativa, osim povećanog interesovanja, govori i podatak  da gotovo svaki poljoprivrednik uvodi ovu biljnu kulturu u svoj plodored.

Ponuda hibrida je raznolika, od domaćih proizvođača čije cene se za džak, za površinu od 3 hektara, kreću od 14.000 do 16.000 dinara, do stranih, gde za džak treba izdvojiti oko 23.000 dinara. Nakon setve treba obratiti pažnju na pojavu štetočina, naročito lisne ose i buvača,koje se mogu javiti na jesen. Pravovremeno reagovanje je od velikog značaja,  jer može doći do velikih šteta. Ove godine, u atarima Subotice, očekuje se da će uljanom repicom biti zasejano 40 odsto više površina,  u odnosu na 2017. godinu.

Ostale vesti iz ove kategorije