RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Sudenti iz Kine na praksi u „Severu“

Vlado Šućur | 27. avgust 2018. | 12:47 | Privreda

Sudenti iz Kine na praksi u „Severu“

Jedanaestoro studenata sa Univerziteta Džeđang iz Kine avgust provodi u Srbiji, najviše u Subotici gde u ATB„Severu” pohađaju stručnu praksu. Projekat je realizovan u saradnji sa kineskom kompanijom „Wolong” u okviru koje subotički „Sever” posluje. Budući inženjeri elektrotehnike praktična znanja stiču u odeljenjima Operative, Obezbeđenja kvaliteta i Konstrukcije, gde će saznati više o  primeni teorijskih znanja, odnosno steći uvid u način rada i organizaciju poslova u fabrici.

Žou Ji ima 24 godine i stipendista je NR Kine. Nakon posete Beogradu i Novom Sadu, gde je imao lepa iskustva, došao je sa kolegama u naš grad,  gde ih je oduševila srdačnost stanovništva, festivali i specifična arhitektura.

Izjava - Žou Ji, student iz Kine

Veoma smo srećni što smo došli u Suboticu. Posetili smo zanimljiv internacionalni festival kao i veče kineske muzike na Paliću gde smo slušali kinesku flautu. Bilo je to predivno iskustvo. Kada je u pitanju praksa za nas je važno da saznamo više o tome kako su ovde fabrike organizovane. Za članove mog tima koji se spremaju da postanu profesionalci na ovom polju boravak u Subotici je veoma dragocen. Saznaćemo kako stvari funkcionišu i upotpunićemo ono što znamo iz literature i ono što smo naučili u školi.

Prema rečima direktora ATB „Sever“, Mileta Todorovića, obostrana je želja da saradnja u budućnosti bude proširena, i da se obezbede uslovi za odlazak studenata iz Srbije na stručnu praksu u Kinu.    Džeđang je primorska pokrajina na istoku NR Kine koja broji gotovo 50 miliona stanovnika. Ekonomija je umnogome bazirana na elektromehaničkoj industriji, ali su veoma razvijene tekstilna, hemijska i građevinska industrija i brodogradnja. Univerzitet Džeđang je elitna obrazovna ustanova u Kini i pohađaju je najbolji studenti, oni koji su nosioci državnih stipendija i na koje u budućnosti računaju najbolje kineske kompanije.  

Ostale vesti iz ove kategorije