RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Silaža neizostavna u ishrani životinja

Darko Temunović | 9. septembar 2018. | 09:23 | Poljoprivreda

Silaža neizostavna u ishrani životinja

Silaža je konzervisana hrana za preživare koja je značajna jer obezbeđuje stabilnu proizvodnju mleka i mesa pa se većina poljoprivrednika odlučuje za pripremu ove hrane u želji da ostvare ekonomičnu proizvodnju. U spremanju silaže najzastupljenije biljne vrste su kukuruz i sirak.

Neizostavna poslastica u ishrani preživara je silaža koja se pravi od biljaka koje su bogate šećerom. Većina poljoprivrednika je koristi zimi ali se može koristiti i tokom cele godine. Pored kukuruza i sirka, za siliranje se u novije vreme koristi i raž.

Najpogodniji trenutak za siliranje je kada su biljke u fazi voštane zrelosti sa 30 odsto suve materije. Treba obratiti pažnju na obradu biljke i pripremu silo jame jer u suprotnom može doći do kvarenja silaže i životinje neće konzumirati hranu, kažu stručnjaci.

Ovo bogato energetsko hranivo pozitivno utiče na lučenje mleka, pa ga najviše vole  visokomlečne krave, ali se koristi i u ishrani svih domaćih životinja. Za ishranu mladunčadi se ne preporučuje jer je potrebno mnogo energije da se svari pa može doći do pregrevanja organizma. Uvek treba napraviti više silo jama jer, kada dođu sušne godine, ova vrsta skladištenja hrane „zlata vredi“,  jer životinje neće ostati gladne.

Ostale vesti iz ove kategorije