RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

"Više od meda"

Redakcija TV Subotica | 1. oktobar 2018. | 11:50 | Poljoprivreda

"Više od meda"

U sklopu 22. Dana pčelarstva, koji su održani proteklog vikenda u Subotici, prikazan je švajcarski dokumentarni film „Više od meda“, koji se bavi masovnim umiranjem pčela.

„Nestanu li pčele sa Zemljine površine, čovečanstvu ne bi preostalo više od četiri godine“, izreka je koja se pripisuje Albertu Ajnštajnu. Nestanak ovih živih bića ne bi imao baš takve posledice, kakve je predviđao slavni naučnik, ali, u svakom slučaju, planeta bi bila siromašnija i gladnija, s obzirom na to da trećina svetskih useva zavisi od ovih malih, vrednih „radnika u poljoprivredi“, koji svake godine donesu na milijarde evra, a da to ni ne znaju. Uzroka masovnog umiranja pčela, koje se beleži poslednjih 15 godina, ima više, ali jedan krivac, na kog se može upreti prstom i od kog bi moglo da počne rešavanje ovog problema, ne postoji. Ipak, jedno je sigurno, posebno je pogubna upotreba pesticida.

Film „Više od meda“, jedan je od vidova edukacije, koji Udruženje pčelara „Pčela“ realizuje sa ciljem da podigne svest javnosti o problemu izumiranja pčela i o značaju njihovog opstanka, posebno kod poljoprivrednih proizvođača.

Problem nestanka pčelinjih društava nije samo problem Amerike, u kojoj ih je za 50 odsto manje, niti Kine, u kojoj se cvetovi nekih biljaka oprašuju ručno, to je i problem Srbije. Samo u maju je zabeleženo trovanje pčela u 529 košnica na teritoriji opštine Kula. Zbog toga je neophodno zajedničko delovanje svih aktera, prvenstveno poljoprivrednih proizvođača, što podrazumeva uzdržavanje od primene insekticida u vreme cvetanja biljaka i blagovremeno obaveštavanje pčelara o vremenu tretmana i sredstvima koja se koriste. Pčelari imaju podršku ministrstava poljoprivrede i ekologije, osnovan je i Odbor za zaštitu pčela pri Savezu pčelarskih organizacija Srbije, ali očekuju i od države da reaguje u slučajevima ilegalne prodaje pesticida, koji su u zemljama EU zabranjeni, a kod nas se još uvek mogu naći na crnom tržištu.

 

Ostale vesti iz ove kategorije