RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Organska proizvodnja beleži rast

Marijana Tolimir | 17. oktobar 2018. | 13:38 | Poljoprivreda

Organska proizvodnja beleži rast

Tradicionalni, 14. po redu Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest, u organizaciji Udruženja TERRA’S, ove godine posvećen je primeni informacionih tehnologija u organskoj proizvodnji. Tokom dva dana, posetioci će moći da kupe organske proizvode, ali i prisustvuju panel diskusijama, te posete organsku farmu.

 Za „Bioproizvod godine“  priznanje je dobio Sabolč Tružinski iz Bačke Topole, i to za jedinstvenu testeninu od spelte – autohtone vrste žitarica koje uzgaja. Sabolč, koji se organskom poljoprivredom bavi više od dve decenije, kaže da se suočava sa brojnim izazovima, ali da je entuzijazam najvažniji u njihovom prevazilaženju.

„Bioproizvođač godine“ je farma Letić iz Čeneja, poznata po proizvodnji povrća tokom cele godine. Problemi su, kaže Nada, slični sa onim koje imaju i drugi proizvođači koji se bave organskom poljoprivredom.

U Srbiji je oko 2000 registrovanih organskih proizvođača, odnosno svega 0,45 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta je pod organskom proizvodnjom, što je veoma malo, ističe Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S. Kaže da će,  ukoliko se nešto ne promeni, doći do stagnacije u ovoj oblasti.

Iz Pokrajine poručuju da na više načina podržavaju organske poljoprovrednike, jer su svesni da ona treba da zauzme mesto koje joj pripada u Vojvodini. Trend rasta je prisutan, naročito u  oblasti stočarstva, ali to još uvek nije zadovoljavajuće.

Ovogodišnji Biofest u znaku je digitalizacije, a prezentovana je softverska aplikacija Agrolajf organik, koja pomaže organskim proizvođačima u vođenju administracije putem mobilnih telefona.

 

Ostale vesti iz ove kategorije