RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Održani izbori za nacionalne savete

Marijana Tolimir | 5. novembar 2018. | 14:25 | Politika

Održani izbori za nacionalne savete

Pripadnici nacionalnih manjina birali su juče svoje predstavnike u nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Birališta su zatvorena u 20 časova, nije bilo zabeleženih nepravilnosti, a objavljeni su preliminarni rezultati – u Mađarskom nacionalnom savetu ubedljivu pobedu odnela je lista Mađarska sloga koju je podržao SVM, dok je u Bunjevačkom nacionalnom savetu većinu mandata osvojila lista „Bunjevci zajedno“. Saziv Hrvatskog nacionalnog veća birao se putem elektorske skupštine u Beogradu, a svih 29 izglasanih članova veća su sa liste „Hrvati zajedno“.

Pravo glasa u Subotici imalo je 35.580 birača upisanih u posebni birački spisak. Dakle, gotovo svaki četvrti Subotičanin mogao je da učestvuje u izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Prema podacima liste „Bunjevci zajedno“ izlaznost  njihovih birača bila je 27 odsto, što je manje za čak 6 do 7 odsto, za šta je glavni krivac, kako ističu, neažurnost biračkih spiskova, ali i kako smatraju opstrukcija, budući da su pozive za glasanje pojedini dobijali tek danas. Ipak, prema preliminarnim rezultatima, ova lista osvojila je 15 mandata, dok je preostala 4 osvojila lista „Bunjevačko kolo“ iz Sombora.

Na izborima za Mađarski nacionalni savet ubedljivu pobedu odnela je lista „Mađarska sloga“ koja je imala podršku Saveza vojvođanskih Mađara, koja je osvojila čak 30 od 35 manadata. Jedini protivkandidat je bila lista „Mađarski pokret“ koja se žali na neregularnosti na izbornim mestima gde nisu imali svoje posmatrače, dok iz pobedničkog tabora poručuju – glasači su jasno rekli koga žele.

U Srbiji je pravo glasa na juče održanim izborima imalo oko pola miliona građana, a birali su predstavnike neposredno u 18 nacionalnih saveta, dok su četiri birana putem elektorske skupštine. Jedan od njih je i Hrvatski nacionalni savet u kom će svih 29 članova veća biti sa liste „Hrvati zajedno“.

 

Ostale vesti iz ove kategorije