RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama

Sanda Mileusnić | 23. januar 2019. | 14:44 | Poljoprivreda

Seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama

U Mesnoj zajednici Hajdukovo održan je seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama u okviru projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“ koji se realizuje u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Glavni cilj projekta  je smanjivanje ekoloških rizika i prevencija negativnih efekata klimatskih promena na zaštićena područja u pograničnom regionu zajedničkom aktivnošću praćenja i suzbijanja ambrozije. Seminar je namenjen poljoprivrednicima iz okoline Subotice u blizini zaštićenih područja sa ciljem edukacije o značaju praćenja i suzbijanja neinvazivnih biljnih vrsta, posebno ambrozije.

Pojam invazivnih vrsta je relativno nov, pa se tako mnogi stučnjaci iz oblasti agronomije i šumarstva tokom školovanja nisu susretali sa ovim problemom, a prve strategije i propisi iz ove oblasti doneti su tek početkom ovog veka.

Projekat „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“ realizuje  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Fakultetom za hortikulturu i ruralni razvoj Univerziteta Džon fon Nojman iz Kečkemeta. Ukupan budžet projekta iznosi 284.491 evro, od čega su 241.817 evra sredstva EU. Projekat je započeo 31.januara 2018. a trajaće do 29.septembra 2019.godine.

Ostale vesti iz ove kategorije