RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Poljoprivrednicima ponuđeno 4400 hektara državne zemlje

Sanda Mileusnić | 21. februar 2019. | 14:56 | Poljoprivreda

Poljoprivrednicima ponuđeno 4400 hektara državne zemlje

Licitacija državne zemlje održava se danas i sutra u Novoj opštini. Poljoprivrednicima je ponuđeno 4400 hektara zemljišta na 1100 parcela, a najveće interesovanje je za katastarsku opštinu Donji Grad gde je ponuđeno 900 hektara.

Ratar iz Male Bosne, Miroslav Matković, poljoprivredom se bavi već 25 godina. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici pokušavaju da postignu dogovor kako bi svako dobio podjednako, a ako sve protekne dobro, nadaju se da će svako gazdinstvo zakupiti 7 do 8 hektara.

Za cenu kaže da je u redu, ako ne poraste mnogo u odnosu na početnu. Kvalitet zemlje je ono što je problematično, jer je prinos na državnoj zemlji znatno lošiji u odnosu na vlastitu zemlju.

Cena zakupa  državne  zemlje ponuđene na licitaciji kreće se od 1000 do 23.000 dinara u zavisnosti od kvaliteta zemljišta, a biće ponuđene parcele u 11 katastarskih opština.

Licitacija je započela sa Donjim gradom, koji je poljoprivrednicima najinteresantniji, a danas će biti ponuđena zemlja u još pet katastarskih opština – Bajmok, Bački Vinogradi, Tavankut, Novi Grad i Stari Grad.  U planu za sutra su Žednik, Đurđin, Bikovo, Čantavir i Palić.

Ostale vesti iz ove kategorije