RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Novi udžbenici i dodaci na hrvatskom jeziku

Nina Kovačević | 22. februar 2019. | 14:50 | Društvo

Novi udžbenici i dodaci na hrvatskom jeziku

U Gradskoj biblioteci   predstavljeni su  autorski udžbenici i nacionalni dodaci koji se koriste u nastavi na hrvatskom jeziku, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog veća i autora udžbenika. Predstavljena su četiri udžbenika i tri nacionalna dodatka.

Učenici koja pohađa nastavu na hrvatskom jeziku, Luciji Horvatski, udžbenici su uvek  bili veoma atraktivni, a  novim udžbenicima se  posebno raduje.

Jedan od predstavljenih je i dodatak za likovnu kulturu od petog do osmog razreda, autorke Ljubice Vuković Dulić, prati kurikulum nastave likovne kulture.

Izrada udžbenika na jeziku nacionalne manjine je posao koji zahteva  napor autora i HNV, zbog čega je postignut veliki uspeh i pored brojnih problema sa kojima se tokom procesa suočavaju, poručila je Margareta Uršal, predsednica izvršnog odbora HNV. Finansiranje udžbenika obezbeđuje država, a nacionalni dodaci su sadržaji koji se prevode se srpskog na hrvatski jezik i tiču se kulturne baštine, tradicije i običaja hrvatske nacionalne zajednice.

Iz Zavoda za udžbenike poručuju da su od stupanja na snagu novog Zakona o udžbenicima izdali 45 udžbenika za potrebe hrvatske zajednice. Predstavnici HNV su tokom procesa bili kooperativni,  ističu u Zavodu, dok je rad Centra koji je zadužen  za niske tiraže počeo u julu prošle godine.

Ovi  udžbenici su  nastali kao rezultat trojnog sporazuma – memoranduma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za udžbenike i Hrvatskog nacionalnog veća.

Ostale vesti iz ove kategorije