RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Unapređenje tretmana otpadnih voda

Sanda Mileusnić | 1. mart 2019. | 14:54 | Privreda

Unapređenje tretmana otpadnih voda

Unapređenje tretmana otpadnih voda u regionu, tema je radionice u okviru Dunavske platforme kojoj su prisustvovali stučnjaci iz oblasti vodoprivrede regiona i zemalja EU. Decentralizacija sektora otpadnih voda i inovativne tehnologije tretmana otpadnih voda moguća su rešenja za napredak ovog sektora u regionu. Iz JKP Vodovod i kanalizacija Subotica najavljuju izgradnju novog peskolova, kojim će se rad prečistača unaprediti.

U saradnji sa Gradom, izdvojena su sredstva za izgradnju novog peskolova čija će implementacija biti završena do kraja oktobra. Problem sa pesklovom postoji već dve godine, a ugradnja novog  bi omogućila kvalitetnije odvajanje peska od organske materije, kao i funkcionisanje sistema bez prekida

U Nemačkoj, tretman otpadnih voda je decentralizovan, sve je u rukama komunalnih preduzeća. Tako dolazi do ubrzanja procesa, jer više ljudi radi istovremeno.  Problem u ovom regionu je centralizovan pristup problemu otpadnih voda, ali ima dosta prostora za napredak, zaključila je dr Heike Burghard, stučnjak iz Nemačke.

„Ono što vidim, je da postoji svest da su otpadne vode problem koji mora brzo da se reši zato što je to veoma važno za životnu sredinu, za razvoj komunalnih usluga, ekonomsku korist opština. Ako želite da privučete dalje investicije u gradove i u ruralne sredine, potrebne su vam komunalne usluge koje moraju funkcionisati na način da privlače druge investicije iz privatnog sektora.“

Napredna  tehnologija tretmana otpadnih voda posebno je primenjiva za postojenja koja imaju organski otpad, kao što je poljoprivredna proizvodnja koja je u Vojvodini primarna industrija.

Subotica je jedan od retkih gradova regiona koje ima postrojenje za prečišćavanje vode, ali je napravljeno po staroj tehnologiji, zaključuje profesor Maksimović.

Ostale vesti iz ove kategorije