RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Zima bila povoljna za voćare

Sanda Mileusnić | 6. mart 2019. | 14:24 | Poljoprivreda

Zima bila povoljna za voćare

Trenutni vremenski uslovi veoma su povoljni  za razvoj svih vrsta voća, a u toku je preventivno tretiranje stabala. U ratarstvu je na parcelama zabeleženo povećano prisustvo sitnih glodara.

Na području koje Poljoprivredna stručna služba u Subotici pokriva, zasadi breskve i nektarine nalaze se u fazi od kraja bubrenja pupoljaka do pojave uskog zelenog listića. Ova faza razvoja osetljiva je na prouzrokovanje kovrdžavosti lista koje uzrokuje gljivica Tafrina deformans, a može da se suzbije jedino preventivnim tretmanima.

Zasadi šljiva nalaze se u fazi mirovanja do početka bubrenja pupoljaka, a preventivni zaštitni tretman bi trebalo sprovesti u cilju smanjenja infektivnih oboljenja raznih prouzrokovača bolesti u šljivi, kao i bakterioznih oboljenja na šljivi.

Na ozimim usevima strnih žita, pšenice, ječma i uljane repice, zabeleženo je prisustvo sitnih glodara, pre svega poljskih miševa. Broj ovih štetočina variva od parcele do parcele, a uglavnom ih ima u velikom broju. Preporuka stručnjaka je da proizvođači obavezno obiđu svoje parcele ukoliko to još nisu uradili.

Vremenski uslovi tokom zimskih meseci su relativno povoljno uticali na sve kulture, jer nije bilo jače zime. Nije zabeleženo izmrzavanje voća, ali se blaga zima negativno odrazila na prezimljujuće oblike štetočina, izostali su jaki mrazevi, pa njihova brojnost nije smanjena.

Ostale vesti iz ove kategorije