RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Novine u angažovanju sezonskih radnika

Sanda Mileusnić | 13. mart 2019. | 14:54 | Poljoprivreda

Novine u angažovanju sezonskih radnika

Poljoprivrednici koji angažuju sezonske radnike, od januara ove godine njihovu prijavu i odjavu obavljaju  isključivo putem portala  www.sezonskiradnici.gov.rs. Povodom ovih novina u angažovanju sezonske radne snage, u Regionalnoj privrednoj komori je održana obuka na kojoj je predstavljen novi elektronski sistem za prijavljivanje radnika.

Zakon koji reguliše ovu oblast donet je u junu prošle godine, a primenjuje se od januara. Njime je pojednostavljen postupak angažovanja sezonskih radnika, pa poslodavci sada prijavu i odjavu obavljaju preko internet portala.

Poreska uprava će na osnovu podataka unetih u evidencionoj prijavi sama podnositi poresku prijavu u ime poslodavca i dostavljati nalog za plaćanje poreskih obaveza poslodavcu na ime angažovanja radne snage. Dnevni iznos obaveze po osnovu poreza i doprinosa za jednog radnika iznosiće 303 dinara.

Iz Poreske uprave poručuju da je bitna novina koju ovaj zakon donosi i to da će radnici sada biti zaštićeniji , teći će im radni staž, a takođe će moći da ostvare i prava iz zdravstvenog osiguranja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

U Severnobačkom upravnom okrugu ima oko 206.000 hektara obradivih površina, a procenjuje se da se angažuje oko 10.000 sezonskih radnika, ističe Damir Vojnić Tunić iz Privredne komore.

Iz poreske uprave najavljuju  da će poljoprivrednici koji nisu informaciono osposobljeni da samostalno podnesu prijavu imati pomoć u vidu servisnih centara pri lokalnim samoupravama. Od početka primene portala prijavljeno je preko 2000 radnika, a ovakav način angažovanja bi trebalo da utiče i na smanjenje sive ekonomije.

Ostale vesti iz ove kategorije