RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

„Sačuvaj pčele – sačuvaj sebe!“

Sanda Mileusnić | 14. mart 2019. | 14:30 | Poljoprivreda

„Sačuvaj pčele – sačuvaj sebe!“

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pokrenuli su kampanju „Mesec zaštite pčela“  pod sloganom „Sačuvaj pčele – sačuvaj sebe!“. Podaci pokazuju da je Srbija zemlja sa najvećim brojem pčela po glavi stanovnika, ali i da se pčelari suočavaju sa velikim problemima.

Subotički pčelari uključili su se u akciju "Mesec zaštite pčela", a kako ističe Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara "Pčela", ovi insekti su veoma ugroženi  zbog nekontrolisane upotrebe pesticida.

Problem nastaje zbog upotrebe nikotinoida, pesticida koji uzrokuje dezorijentisanost pčela, a kasnije dovodi i do njihovog uginuća.

Dragoljub Matić dodaje da stanje u Subotici po pitanju ovog pesticida nije toliko loše kao u drugim delovima zemlje, ali dodatnu muku pčelarima zadaju i voćari.

Falsifikovani med, koji se može naći po cenama dva do tri puta manjim od pravog meda, još je jedan kamen spoticanja u razvoju pčelarstva.

Redovne aktivnosti pčelara u ovom periodu su saniranje gubitaka i priprema za nastupajuće paše. Pčelinja društva se prihranjuju i utopljavaju, a prema rečima Dragoljuba Matića, pčelari su iz zimskog perioda izašli desetkovani.

Ostale vesti iz ove kategorije