RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ljubav ne broji hromozome

Nina Kovačević | 21. mart 2019. | 14:32 | Društvo

Ljubav ne broji hromozome

Manifestacija pod nazivom  „Ljubav ne broji hromozome“ u organizaciji Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ održana je u holu hotela ,,Galleria“ povodom Svetkog dana osoba sa Daunovim sindromom. U programu koji se sastojao iz modne revije i inkluzivnih radionica učestvovala su deca korisnici ,,Kolevke“  i učenici iz nekoliko osnovnih škola, kao i udruženja.

Osobe sa Daunovim sindromom kojima je  manifestacija posvećena kažu da im veoma znači, oni vole da se druže i učestvuju u zajedničkim aktivnostima. Osim toga, drago im je što imaju priliku da radnim angažovanjem budu korisni članovi društva.

Kostime za modnu reviju sašila  je Ruža Hrnjak, majka mladića  sa Daunovim sindromom, čime je na delu pokazala podršku primarne porodice koja je prema rečima stručnjaka, najznačajnija.

Osobe sa Daunovim sindromom su prihvaćene u našem gradu, a roditelji  imaju podršku institucija na zadovoljavajućem nivou u rešavanju problema sa kojima se suočavaju, napomenula je majka jedanaestogodišnjeg Uroša. 

Simboli  današnjeg dana vide se u datumu koji predstavlja jedinstvenu oznaku hromozoma  kod osoba sa Daunovim sindromom, a tome se priključuju šarene čarape kojima se ističe različitost-koju treba prihvatiti kao blago, poručila je defektolog Danijela Andrašić. 

Organizatori podsećaju da je zadatak  društva da omogući kvalitetan  život bez ograničenja osobama sa smetnjama u razvoju. Ovaj dan je prvi put obeležen 2006.godine, a u  našoj zemlji živi oko 2.000 osoba sa Daunovim sindromom.

Ostale vesti iz ove kategorije