RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Stanje zasada kajsije

Sanda Mileusnić | 26. mart 2019. | 15:31 | Poljoprivreda

Stanje zasada kajsije

Stabla kajsije nalaze se u fazi cvetanja, što je jedna od najlepših pojava u voćarstvu. U ovom periodu potrebno je uraditi prskanje fungicidom protiv monilije, gljivičnog oboljenja koje se razvija unutar cveta i širi se kroz granu i izaziva sušenje grančica.

U voćnjaku Imre Fehera preovlađuju kajsije. Ima tu i krušaka, dunja, jabuka, ali kako kaže, zemlja na njegovom gazdinstvu najviše pogoduje kajsiji.

Na voćnjaku u Malom Radanovcu površine jednog jutra, ovo je drugi zasad kajsija. Imre se voćarstvom aktivno bavi otkako je u penziji, a kako kaže uglavnom sve sam radi jer je dobru pomoć teško naći.

Tretman protiv monilije radi se preventivno, kada se stabla nalaze u fazi cvetanja, a ukoliko nastupi period kišnog vremena, prskanje treba ponoviti.

Da li će godina biti rodna zavisi najviše od vremenskih prilika, pre svega da li će biti mraza. Kajsija svake druge, treće godine ima dobru godinu. Prošla godina je za voće bila loša, roda skoro pa i nije bilo, pa se voćari nadaju da će ova biti rodna.

Ostale vesti iz ove kategorije