RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Predstavljen Nаcrt zаkonа o izmenаmа i dopunаmа Zаkonа o kulturi

Nina Kovačević | 29. mart 2019. | 15:15 | Društvo

Predstavljen Nаcrt zаkonа o izmenаmа i dopunаmа Zаkonа o kulturi

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi koji su javnosti i čelnicima ustanova kulture izneli predstavnici resornog Ministarstva. Deo javne rasprave  bio je posvećen predloženim  izmenama koje se odnose na zaštitu kulturnog nasleđa, procedure dodele nacionalnih priznanja i uvođenja inspekcijskog nadzora u kulturi.

Prva u nizu javnih rasprava  na temu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi započela je u Subotici u formi okruglog stola, a iz Ministarstva kulture i informisanja poručuju da im je cilj da stvore optimalna zakonska rešenja koja će biti prilagođena potrebama kulturnog sistema.  Iz resornog ministarstva poručuju da se u Nacrtu nalazi deo koji se odnosi  na zaštitu kulturnog nasleđa, kojem treba posvetiti dodatnu pažnju.

Da bi se zakon primenio u punoj meri neophodan je i inspekcijski nadzor koji će biti uveden, ističe Blagojević. Takođe, predviđa i izmenu  procedure dodele nacionalnih priznanja kao i  izmene u finansiranju kulture iz budžeta na lokalnom i državnom nivou.

Prva izmena Zakona o kulturi koji je donet 2009.godine usvojena je 2016. godine, a drugom izmenom  zakona koja je planirana, dodatno bi se zadovoljile potrebe kulturne javnosti.  Tekst  Nacrta  se nalazi na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, dok će se naredne javne rasprave održati do 22.aprila  u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Ostale vesti iz ove kategorije