RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Subvencije za pčelare od aprila – elektronskim putem

Sanda Mileusnić | 29. mart 2019. | 15:15 | Poljoprivreda

Subvencije za pčelare od aprila – elektronskim putem

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović,  sastao se danas sa pčelarima u Bačkoj Topoli. Nedimović je najavio da od ponedeljka počinje izrada pravilnika za registraciju pčelarskih vozila, kao i da će počev od 15.aprila pčelari moći elektronskim putem da podnose zahtev za subvencije.

Pčelari su najorganizovanija grupa poljoprivrednih proizvođača, istakao je ministar Nedimović. Upravo će oni biti prvi koji će moći elektronskim putem da podnose zahtev za subvencije i da ih ostvaruju.

Novi model podnošenja subvencija predstavlja pilot projekat za e-agrar, ali će biti zadržan i stari model. Pčelari će svojih 720 dinara po košnici od sada ostvarivati na moderan način, zaključio je ministar.

Još jedna od novina je izrada pravilnika za registraciju pčelarskih vozila.

Goran Počuča pčelarstvom se bavi od 2004.godine, a kako kaže, učešće države putem subvencija za pčelare je jako značajno. Trovanje pčela sa kojim su se u Bačkoj Topoli  suočili prošlog leta, stvorilo im je veliki problem, ali država je isplatila štetu. Slična katastrofa moguća je i ove godine, dodaje Goran.

Iz ministarstva najavljuju da ove godine planiraju aktivnosti na planu rešavanja problema nabavke subvencija za gorivo za selidbu društava. Bitka protiv nelegalnih proizvođača meda i protiv trovanja pčela je takođe jedan od zadataka za ovu godinu, a država gradi i fabriku za pčelare u Rači.

Ostale vesti iz ove kategorije