RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Setva jarih kultura u toku

Sanda Mileusnić | 11. april 2019. | 10:43 | Poljoprivreda

Setva jarih kultura u toku

Prolećna setva u subotičkom ataru počela je pre oko nedelju dana. Plan je da pod  kukuruzom bude zasejano 34.000 hektara, pod suncokretom 8.000 i pod sojom 700 do 800 hektara površine. Ozime kulture su u fazi intenzivnog porasta, a između 20 i 30 odsto  površine pod uljanom repicom biće presejano zbog lošeg nicanja.

Poljoprivredni proizvođači uveliko su na svojim njivama, jer je setva jarih kultura u toku. Najviše će biti posejano kukuruza, koji je prošle godine imao izuzetno dobar rod. Vremenski uslovi zasad ne idu na ruku ratarima koji iščekuju kišu.

Kada su ozime kulture u pitanju, pšenica i ječam su dobro podneli zimu, dok je uljana repica na nekim njivama podbacila zbog nedostatka padavina tokom jeseni i zime i te površine treba presejati. Pod pšenicom je zasejano  20.500,  pod ječmom oko 5.000 hektara, a prognozira se da će pod uljanom repicom ostati oko 4.500 hektara.

Kakva će godina biti još uvek je teško reći, jer je prolećna setva tek počela, ali stručnjaci se pribojavaju da će suša ostaviti traga na prinosu.

Ostale vesti iz ove kategorije