RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Otvoreni konkursi za podsticaje poljoprivrednicima

Sanda Mileusnić | 16. april 2019. | 12:27 | Poljoprivreda

Otvoreni konkursi za podsticaje poljoprivrednicima

Svi poljoprivredni proizvođači koji su registrovali ili obnovili registraciju poljoprivrednog gazdinstva, do 30. aprila mogu da podnesu zahtev za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Do 22. aprila otvoren je Konkurs za podršku mladim  poljoprivrednicima  u ruralnim područjima, koji je raspisao Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Sredstva namenjena za ovaj vid podsticaja iznose 250 miliona dinara.

Podsticaji Ministarstva poljoprivrede za biljnu proizvodnju iznose 4000 dinara po hektaru i 1200 dinara po hektaru za gorivo, a zahtev se podnosi Upravi za trezor, filijala Subotica do 30. aprila.

Mladi poljoprivrednici koji imaju između 18 i 40 godina, i ove godine su prvi put registrovali gazdinstva, od Pokrajine mogu da dobiju podsticajna sredstva na konkursu koji je otvoren do 22.aprila. Novina je i to da oni koji imaju prebivalište u gradu, nemaju pravo na ova sredstva.

Iznos podsticaja  je 90 odsto povratnih sredstava, od kojih se 75 odsto dobija potpisivanjem ugovora, a ostatak po realizaciji investicije. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 1.500.000 dinara, a minimalni 500.000 dinara.

Pravilnik Ministarstva poljoprivrede o registraciji i obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava ove godine donosi određene novine. Sve statusne promene u vezi s registracijom gazdinstva moraju se prijaviti u roku od 30 dana i upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava, a  sve površine na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja takođe moraju biti upisane u  Registar.

Ostale vesti iz ove kategorije