RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležen vek borbe komunista Subotice

Nina Kovačević | 18. april 2019. | 13:36 | Društvo

Obeležen vek borbe komunista Subotice

Polaganjem cveća na spomenik komunistima i skojevcima obešenim 18.novembra 1941.godine kod Suda  i na Trgu žrtava fašizma, obeleženo je 100 godina od osnivanja Socijalističke radničke partije-komunističke partije Jugoslavije. Tom prilikom komunisti su se prisetili 7.104 žrtve  fašizma   i poručili da njihove antifašističke ideje žive i dalje.

Ideje komunizma ne žive samo u prošlosti već i u sadašnjosti, a živeće i u budućnosti, poručio je  Mikloš Olajoš Nađ, član Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Gradskog komiteta Komunista Srbije, na obeležavanju veka od osnivanja komunističke partije u našem gradu.  Podsetio je da je u Subotici 1941.godine bilo 50 komunista i 60 sokojevaca, kao i da je  NOB  obezbedila pobedu nad fasizmom, nakon čega je nastala samoupravna socijalistička Jugoslavija.

Jugoslavija se prema rečima komunista nije raspala, ona je razbijena u kontrarevoluciji koju su izveli nacional-šovinisti. Jugoslovenski komunisti imali su viziju opšteg dobra i jednakosti i za 35 godina su učinili više nego vlast u protekle tri decenije, a tu borbu će nastaviti uz podršku mladih ljudi koji imaju viziju i žele slogu, objašnjava Ištvan Jo, predsednik Komunističke partije Subotica i poručuje da će se komunisti  boriti i dalje za bolju budućnost mladih koji zbog ekploatacije radnika nemaju perspektivu, te odlaze u inostranstvo.

Socijalistčka radnička partija Jugoslavije osnovana je pre jednog veka u Beogradu, a  1920.godine je na kongresu u Vukovaru dobila ime Komunistička partija Jugoslavije. U našem gradu postoji 40 članova komunista Srbije i oko stotinu simpatizera, a najmlađa članica komunističke partije Subotice ima  19 godina.

Ostale vesti iz ove kategorije