RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Domaće, sočne i slatke — jagode

Sanda Mileusnić | 6. maj 2019. | 12:20 | Poljoprivreda

Domaće, sočne i slatke — jagode

Jagoda je prvo voće koje dozreva u proleće.  Iako se one gajene u plastenicima već uveliko nalaze na policama marketa zajedno sa  uvoznim, sezona  berbe jagoda na otvorenom počinje ove nedelje. Vremenske prilike bile su pogodne, pa se proizvođači nadaju da će i prinos biti dobar. Cena za kilu kreće se od 300 dinara na malo i 250 na veliko.

Porodica Miletić, sa Makove sedmice, uzgojem jagoda bavi se već 20 godina. Isprobali su mnoge sorte, a na plantaži su zadržali one koje su se najbolje pokazale. Izbor je veliki, od najranijih do najkasnijih, a preovlađuju Kleri, Džoli i Alba.

Ovo slatko crveno voće  po standardnom sistemu pažljivo uzgajaju  na otvorenom polju, sa navodnjavanjem kap po kap.

Prošla godina je bila jedna od najlošijih po pitanju cene, priča nam Nikola i nada se da će ova biti bolja. Uvozne jagode koje na naše tržište dolaze već početkom aprila, spuštaju cenu i teraju sve više proizvođača da pređu na uzgoj u plastenicima, kako bi ostali konkurentni. Cena domaće jagode ne sme da padne ispod jednog evra, objašnjava nam sagovornik, jer onda proizvodnja nije profitabilna.

Sezona ovog mnogima omiljenog voća uveliko zavisi od vremenskih uslova i traje od 20 do 25 dana. Na plantaži Mileteća rađaju i kasnije  sorte, pa će  berba  trajati do 30 dana.

Ostale vesti iz ove kategorije