RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

U borbi protiv melanoma ključna rana dijagnostika

Nina Kovačević | 14. maj 2019. | 12:00 | Zdravstvo

U borbi protiv melanoma ključna rana dijagnostika

U periodu od 2007. do 2012. prosečno je od melanoma obolevalo  624, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od ovog malignog oboljenja, podaci su Registra za rak Republike Srbije. U sklopu akcije „Euromelanom 2019“ koju su juče organizovali dermatovenerolozi širom Evrope naglašeno je da borba protiv raka kože počinje kada se prepoznaju i smanje  rizici za nastanak  ove bolesti, u čemu ključnu ulogu imaju preventivni pregledi i rana dijagnostika. 

Naša  sugrađanka, Melinda Bičkei, obavila je prvi pregled mladeža u životu. S obzirom na to da je pre petnaest godina izgorela na suncu, kaže da je svesna rizika i da je veoma zadovoljna pregledom koji je bio brz i bezbolan.

Prema rečima dr Laure Lasinger, prevencija i rana dijagnostika raka kože može spasiti život pacijentima.  Zbog toga se u našoj zemlji svake godine u sklopu kampanje Euromelanom nudi mogućnost besplatnih pregleda za rano otkrivanje raka kože kao i edukacija građana o značaju  samopregleda. 

Građani  bi samopreglede kože trebalo da obave jednom mesečno, a jednom godišnje da potraže stručno mišljenje i savet dermatovenerologa. Lekari napominju da je ključno da pacijenti ne odlažu pregled ukoliko primete promene na koži, jer time smanjuju šansu za izlečenje.

Prema stopi obolevanja  Srbija se nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom obolevanja, ali se broj obolelih povećao od 2005. do 2015. Godine za 25 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju. Evropska kampanja protiv raka  kože započela je 1999.godine, a  u našem gradu besplatne preglede  moguće je obaviti tokom cele nedelje  u poliklinici „Medic“.

Ostale vesti iz ove kategorije