RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Deca sve neaktivnija, posledica – kriva kičma

Nina Kovačević | 16. maj 2019. | 12:07 | Društvo

Deca sve neaktivnija, posledica – kriva kičma

Sve veća fizička neaktivnost kod učenika starijeg osnovnoškolskog uzrasta nepovoljno utiče na razvoj kičmenog stuba, napominju stručnjaci. Prema podacima školskog dispanzera iz prošlog kvartala na nivou našeg grada do 10 odsto učenika ima krivu kičmu, što nije veliki broj, ali dugotrajna fizička neaktivnost negativno utiče na kičmeni stub i izaziva stvaranje deformiteta u kasnijem školskom dobu i u srednjoj školi, objšnjavaju stručnjaci.

Učenici sa kojima smo razgovarali kažu da vole časove fizičkog vaspitanja. Međutim, dok jedni pored tri časa nedeljno idu na treninge  i vežbaju dodatno, drugi i sami primećuju da nisu dovoljno aktivni.

Fizička neaktivnost kod učenika je drastično veća nego kod ranijih generacija, zbog čega se nedovoljno razvijaju motoričke sposobnosti,  ističe Siniša Repija koji preko 13 godina radi kao  nastvnik fizičkog u osnovnoj školi. Iako  čak polovina dece u današnje vreme ne voli fizičko, nastavnik se trudi da motiviše učenike, osveži zastareo program i osmisli kreativne vežbe kojima se može sprečiti i korigovati kriva kičma kod učenika.

U saradnji sa Opštom bolnicom u sklopu pregleda dece za upis u prvi razred uveden je i pregled fizijatra kako bi se uočili i sprečili deformiteti kičme, objašnjava  dr Ana  Ibrajter, pedijatar u školskom Dispanzeru. Važno je da se deca koja se bave sportom u ranijem uzrastu što je trend, motivišu da se tim aktivnostima bave i kasnije.

Predlog stručnjaka za smanjenje fizičke neaktivnosti i deformiteta kičme kod dece   je i uvođenje dodatnih časova fizičkog vaspitanja u škole.

Ostale vesti iz ove kategorije