RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bezbednost mladih za volanom

Nina Kovačević | 20. maj 2019. | 14:01 | Društvo

Bezbednost mladih za volanom

U sklopu kampanje „Još uvek vozim“ u prostorijama Nove opštine održana su predavanja namenjena učenicima srednjih škola o bezbednosti saobraćaja, koji je omogućio Savet za bezbednost saobraćaja uz podršku grada. Edukativne časove su održale osobe sa invaliditetom u cilju podizanja bezbednosti mladih u saobraćaju, koji spadaju u ugroženu kategoriju učesnika.

Predavanje je ostavilo jak utisak na sve učenike. Neki od njih su već vozači i kako kažu pridržavaju se propisa, a drugi koji tek treba da polože vozački ispit kažu da im je ono što su čuli otvorilo oči i navelo ih na razmišljanje koliko je važna bezbednost u saobraćaju.

Predavač Slaviša Savić, svoje iskustvo  podelio je sa učenicima u želji da niko od njih poput njega ne sedne za volan i ne doživi saobraćajnu nesreću čija posledica pored invaliditeta može biti smrt. Iako je ostao paralizovan u trećem razredu srednje škole, i dalje vozi i edukuje mlade o bezbednoj vožnji.

Pored edukativnih časova za učenike organizovna je i pokazna vežba na motociklu uz ukazivanje na  osnovne i najznačajnije probleme koji su česti uzročnici saobraćajnih nesreća. Rizik da nastradaju za mlade vozače je 45 odsto veći ukoliko voze motocikl u odnosu na putničko vozilo, poručio je dr Vladimir Jevtić ispred Asocijacije za bezbednost motociklista.

Neslavna statistika otkriva da su mladi uzrasta od 16 do 30 godina posebno ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju. Na teritoriji našeg grada od 2001. do 2016.godine život je izgubilo čitavo jedno odeljenje mladih ljudi, dok je broj povređenih  972, napominju iz Saveta za bezbednost saobraćaja Subotice.

Pradavanja o bezbednosti u saobraćaju biće nastavljena i sutra u sali Nove opštine čime će biti obuhvaćeni svi učenici trećih i četvrtih razreda, šest srednjih škola u našem gradu.

Ostale vesti iz ove kategorije