RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Galebova i čaplji sve više na zaštićenim područjima

Nina Kovačević | 22. maj 2019. | 13:03 | Društvo

Galebova i čaplji sve više na  zaštićenim područjima

Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta iz JP „Palić-Ludaš“ poručuju da je porast broja crnoglavih galebova na Paliću sa 160 na 380 parova kao i novih vrsta u koloniji čaplji na Ludaškom jezeru tzv. čaplji kašikara, pozitivan pokazatelj primena aktivnih mera za zaštitu zaštićenih područja. Nedaleko od Ludaškog jezera urađeno je prstenovanje ptica vrste  trstenjak, a gosti iz Mađarske bili su čuvari prirode iz Kiškunšaga.

Saradnja sa kolegama iz Mađarske traje 30 godina, a danas je njih trinaestoro sa  kolegama iz  JP „Palić-Ludaš“,  markiralo ptice i evidentiralo biljake u okolini. Tokom proteklih godina rađena je revitalizacija staništa na kojima se nalaze strogo zaštićene vrste, a štićena su i vlažna staništa čime su postignuti pozitivni rezultati kao što je cvetanje orhideja, povratak pojedinih vrsta ptica, poput čaplji govedarki i crvenonogog sprudnika, ističe Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora zaštite u  JP Palić Ludaš.

Prstenovanje ptica, uglavnom pevačica, radi se od 1984.godine kako bi se pratio broj jedinki, migrcije, mesta gde ptice zimuju i mesto gnezdenja.  Podaci monitoringa su veoma zadovoljavajući i govore u prilog povećanja broja crnoglavih galebova koji se isključivo gnezde u okolini Palićkog jezera, podsetio je Oto  Sekereš, čuvar zaštićenog područja.

Prema rečima čuvara Nacionalnog parka iz Mađarske, Krnač Đerđa, priroda ne poznaje granice već su ih izmislili ljudi. Shodno tome stanište čiji je početak na teritoriji njihove zemlje, a prostire se i u Srbiji, predstavlja zajednički cilj za upravljače  koji se bore za očuvanje biodiverziteta i prirodnih retkosti tih područja.

-Među upravljačima zaštićenih područja postoji dugogodišnja saradnja, ne samo danas kada smo uradili program prstenovanja, već često zajedno obavljamo čuvarske  dužnosti. Tokom tog druženja imamo priliku za razmenu znanja i iskustava, kaže Krnač Đerđ, čuvar prirode.

Među brojnim zaštićenim vrstama nalaze se i biljka šafranjika i vojvođansko slepo kuče.

Ostale vesti iz ove kategorije