RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sapun "zmajevac"-đački brend

Nina Kovačević | 24. maj 2019. | 13:45 | Društvo

Sapun "zmajevac"-đački brend

U dvorištu OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" održan je  vašar đačke zadruge na kojem je predstavljen prvi proizvod - sapun "zmajevac". Novac prikupljen od prodaje iskoristiće se za kupovinu pribora, udžbenika ili ratu ekskurzije za učenike slabijeg materijalnog stanja.

Sapuni pod nazivom „zmajevac“ proizvod su zajedničkog truda i rada nastavnika i učenika. Jedna od učenica koja je bila zadužena za sipanje sapuna u modle kaže da je za nju to bilo predivno iskustvo.

Osim sapuna učenici su izradili i ukrasne kutije.

Jedna od  tri stotine škola u našoj državi koje je Ministrarstvo prosvete odabralo za početak aktivnosti u  đačkoj zadruzi bila je  OŠ „Jovan Jovanović Zmaj". Direktorka škole, Klaudia Gubić Šelken, ističe da se na ovaj način deci približilo preduzetništvo i da im se kroz ovakve primere prakse omogućava celoživotno učenje.

Reciklažom su prikupljena sredstva za izradu sapuna od prirodnih materijala, a za to je bila zadužena Emilija Grubanov Martinek. Ona je poručila da je za decu ovo iskustvo bilo izuzetno značajno, a da su profesori bili tu da urade sve teže zadatke u procesu izrade.

Sapuni „zmajevac“ raznih oblika i veličina  imaju mirisne note lavande, vanile, cimeta, narandže, ruzmarina, a u njihovoj izradi pored eteričnih ulja, korišćeni su kokosovo i maslinovo ulje, dok su za  piling dodati  mak, kukuruzno brašno, kakao i kokos. Projekat  traje do 31.maja, a iz škole poručuju da će tokom godine sapuni  biti ponovo napravljeni.

Ostale vesti iz ove kategorije