RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

GrO DS: Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

Redakcija TV Subotica | 28. maj 2019. | 09:22 | Politika

GrO DS: Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

Saopštenje za javnost Gradskog odbora Demokratske stranke, koje se odnosi na  zaštićeno gradsko jezgro, prenosimo u celosti.

"Kao što građani Subotice mogu da primete, ovih dana vrši se presvlačenje trotoara u Rudić ulici novim slojem asfalta. Smatramo da zaštićeno gradsko jezgro Subotice zaslužuje da se donosioci odluka njime bave uz poštovanje reči struke, urbanista i arhitekata, ali i uz konsultovanje građana, te da je potrebno da se jezgru posveti više pažnje i malo više kreativnosti. Podsećamo i na dobre primere: od 2006. do 2010. ulica Dimitrija Tucovića (tzv. „Borovo ulica“), kao i trotoar do knjižare „Danilo Kiš“ popločani su klinker opekom, materijalom nesumnjivo veće estetske vrednosti i primerenijem ambijentu centra Subotice. Logično i primereno bi bilo da se popločanje klinker opekom nastavilo i u Rudić ulici, potom u ulici Matka Vukovića i dalje, u centralnim gradskim ulicama.

Asfalt, ipak, može biti samo privremeno rešenje, za razliku od tragičnog popločanja trotoara oko Gradske kuće, iz 2016. godine, kada je za vreme gradonačelnika Jenea Maglaija Direkcija za izgradnju upotrebila nekvalitetne i estetski bezvredne betonske ploče.

Zaštićeno gradsko jezgro Subotice predstavlja najveću zaštićenu ambijentalnu celinu u zemlji i zaslužuje posebnu brigu, uključivanje stručnjaka sa iskustvom, proveru rešenja i javnu raspravu.

Imajući sve ovo u vidu, apelujemo na gradske vlasti i da stave na stranu rešenje koje se pominje kao zamena za „Zelenu fontanu“ od Žolnai keramike. Projekat koji predviđa prskalice u parteru je naručen od strane tadašnjeg direktora Direkcije za izgradnju, Josipa Kovača Strike, bez konsultacija sa gradonačelnikom, Gradskim većem ili Skupštinom grada i izrađen protivno zakonom predviđenoj proceduri, odnosno bez javnog uvida, javne rasprave i bez odobrenja Komisije za planove na urbanistički projekat koji je morao biti izrađen po Zakonu. Upravo iz ovih razloga, realizacija tog projekta bila je zaustavljena.

Smatramo da „Glavni trg“ našega grada ipak zaslužuje više. Takođe, radovi na Trgu nisu ni mogući sve dok gradilište Narodnog pozorišta zauzima dobar njegov deo, te stoga ni žurbi nema mesta.

Gradski odbor DS-a zalaže se za sasvim drugačije rešenje pitanja uređenja Trga, uz uvažavanje procedura koje se primenjuju u savremenim demokratskim društvima i neophodne konsultacije sa građanima, kojima javni prostori pripadaju i koji će, uostalom, taj prostor i koristiti. Smatramo da je potrebno da se za idejno rešenje Trga Slobode i buduću fontanu raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs, da se do rešenja dođe kroz uključivanje građana u procese odlučivanja, da rešenja prođu javnu raspravu i da se tek potom, na osnovu usvojenog idejnog rešenja, pristupi izradi projektne dokumentacije predviđene zakonom i, konačno, i samoj izgradnji usvojenog rešenja.

Jedino na taj način možemo doći do rešenja koje će biti primereno i razvoju grada i njegovom secesijskom jezgru, i kojim će se Subotičanke i Subotičani ponositi, baš kao što su bili ponosni na centar svoga grada pre trideset i više  godina kada je uvedena i uređena pešačka zona, po čemu je Subotica bila jedan od prvih gradova u tadašnjoj SFRJ."

Ostale vesti iz ove kategorije