RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Četkicom kineskih slikara zabeleženi predeli naše zemlje

Nina Kovačević | 29. maj 2019. | 13:39 | Društvo

Četkicom kineskih slikara zabeleženi predeli naše zemlje

Povodom proslave pet godina rada  Konfucijevog instituta u našoj zemlji, u holu Ekonomskog fakulteta održana je izložba pod nazivom: „Srpski pejzaži viđeni četkicom kineskih slikara“. Nakon otvaranja izložbe, koju zainteresovani građani imaju priliku da vide u  narednih par nedelja, umetnici Sju Feng i Lan Jao demonstrirali su slikanje kineskih pejzaža.

Direktor Konfucijevog instituta u Novom Sadu, Čen Hu koji je naš grad posetio treći put, ocenio je saradnju ostvarenu sa našom zemljom i Ekonomskim fakultetom kao izuzetno dobru. Prema njegovom mišljenju ovo je prilika da se lokalno stanovništvo upozna sa kineskom kulturom, a ujedno da dobiju uvid  kako su umetnici videli i zabeležili predele naše zemlje, kojima su bili očarani.

Prošle godine u sklopu saradnje, kurs kineskog jezika pohađalo je 97 polaznika, od kojih je 54 uspešno završilo, poručuju sa Ekonomskog fakulteta. Dugogodišnja saradnja intenzivirana je nizom izložbi kineske kulture, ceremonijom čaja, predstavljanjem kineske kaliografije i umetnika.

Dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Aleksandar Grubor, napomenuo je da je ovo izuzetna prilika da se upoznamo sa dalekom i kineskom kulturom i njenim specifičnostima i vrednostima, koje predstavljaju primere od kojih mnogo toga možemo naučiti. Kinezi su izuzetno aktivni u razvoju nauke, otvoreni i spremni da napreduju.

Na Ekonomskom fakultetu  trenutno 40 polaznika, dva puta nedeljno, pohađa kurs kineskog jezika-nivo A2, a u planu je da se od jeseni kurs proširi na nivoe B1 i B2.

Ostale vesti iz ove kategorije