RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Led stukao 1000 hektara oranica

Sanda Mileusnić | 30. maj 2019. | 14:33 | Poljoprivreda

Led stukao 1000 hektara oranica

Nevreme sa gradom  zahvatilo je veliki deo subotičkog atara, a najviše štete je prouzrokovalo u Kucuri, tj, na području od Crvenog Sela prema Maloj Bosni, gde su najugroženiji ječam,pšenica i uljana repica. Procenjuje se da je stradalo oko 1000 hektara, a da šteta iznosi od 30 do 100 odsto. Poljoprivredna stručna služba apeluje na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve.

Iako je kiša, koja u proteklih nekoliko nedelja pala u velikoj količini nad subotičkim atarom, imala dobar uticaj na ratarske useve, nevreme sa ledom koje je protutnjalo, zadalo je muku mnogim poljoprivrednicima. 1000 hektara bilo je zahvaćeno gradom, a šteta na nekim parcelama je stoprocentna.

Šteta je zabeležena i u okolini Bačkih vinograda u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji, dok u ostalim delovima atara kiša nije imala negativne posledice na kulture.

Poljoprivredni proizvođači trebalo bi da osiguraju svoje useve od vremenskih nepogoda, apeluje naš sagovornik. Prošle godine stradalo je nekoliko hiljada hektara, a situacija se ponavlja i ove godine, pa je jednostavnije i jeftinije osigurati se, pogotovo kad se uzme u obzir da Ministarstvo poljoprivrede vraća 40 odsto od osigurane sume.

Hladno vreme za ovo doba godine i  vremenske nepogode, procenu roda još uvek čine neizvesnim, pa se iz Poljoprivredne stručne službe nadaju da će za tri nedelje imati bolju sliku kada je ovogodišnji prinos u pitanju.

Ostale vesti iz ove kategorije