RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Građani zbog (ne)vremena češće zvali 194

Nina Kovačević | 4. jun 2019. | 13:37 | Zdravstvo

Građani zbog (ne)vremena češće zvali 194

Zbog vremenskih neprilika tokom prošle nedelje povećan je broj intervencija za 20 odsto, poručuju iz Službe hitne medicinske pomoći u našem gradu. Tokom proteklih  24 sata lekari hitne pomoći  imali su čak 60 intervencija.  

Većina građana sa kojima smo razgovarali rekli su nam da vreme nepovoljno utiče na njih. Iako im promene ne prijaju, pogotovo prošlonedeljno zahlađenje, trude se da dovoljno vremena provode napolju u šetnji, a hronični bolesnici kažu da redovno uzimaju terapiju i pridržavaju se saveta lekara.

Među rizične grupe osoba na koje oscilacije temperature, pritiska i vlažnosti vazduha nepovoljno utiču spadaju mala deca, deca u pubertetu, trudnice, starije osobe i hronični bolesnici kao što su kardiovaskularni, respiratorni i psihijatrijski bolsnici, a posebno su osetljive meteoropate koji čine 30 odsto populacije.  Lekar Službe za hitnu medicinsku pomoć, dr Vanja Vujinović ističe da je zdrav stil života i umerena fizička aktivnost jedan od načina da se tegobe, koje je javljaju i kod zdravih ljudi, smanje.

Lekari podsećaju građane da je važno da redovno uzimaju propisanu terapiju kako bi smanjili nepovoljan uticaj vremenskih prilika na zdravlje. Važno je takođe meriti krvni pritisak i na vreme  se javiti izabranom lekaru ukoliko tegobe postoje ili im je potrebna korekcija terpije.

Ostale vesti iz ove kategorije