RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Sparno vreme pogoduje razvoju bolesti biljnih kultura

Sanda Mileusnić | 4. jun 2019. | 14:16 | Poljoprivreda

Sparno vreme pogoduje razvoju bolesti biljnih kultura

Sparno vreme i vlaga u vazduhu pogoduju  razvoju bolesti na biljakama, pa poljoprivrednici treba da tretiraju svoje kulture, kako bi ih zaštitili. Vinova loza je u ovom periodu osetljiva na plamenjaču i pepelnicu, voće nakon grada treba tretirati protiv bakteriozne plamenjače, dok u kukuruzima postoji opasnost od kukuruznog plamenca.

Vinova loza, koja ulazi u fazu cvetanja, trenutno je veoma osetljiva na infekcije. Proizvođači treba da obrate pažnju na plamenjaču koju treba tretirati preparatima koji imaju i kontaktno  i sistematsko delovanje, kao i na pepelnicu. Stručnjaci ocenjuju da je stanje loze ove godine dobro, a sada je samo treba zaštiti od bolesti.

Nakon grada koji je pao u pojedinim delovima, voćarima se savetuje da jabučaste voćne vrste tretiraju bakarnim preparatima protiv bakteriozne plamenjače, dok koštićavo voće  treba zaštititi od truleži. Jabuka je ovim krajevima najzastupljenija, a u ovom periodu preti joj bolest čađava krastavost.

Na našim prostorima javlja se štetočina kukuruzni plamenac, na koju ratari treba da obrate pažnju.

Na sajtu Prognozno-izveštajne služne, poljoprivredni proizvođači mogu da dobiju sve potrebne informacije o zaštiti bilja, objašnjava naša sagovornica.

Ostale vesti iz ove kategorije