RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Ljutovačka vina sa peska

Sanda Mileusnić | 10. jun 2019. | 13:37 | Poljoprivreda

Ljutovačka vina sa peska

Vinova  loza nalazi se u fazi cvetanja, dok se kod nekih sorti već formiraju bobice. Vremenski uslovi u poslednjih nekoliko meseci pogodovali su razvoju, pa osim što se proizvođačima savetuje da obrate pažnju na pojavu štetočina, može se očekivati dobra godina za grožđe.

Na oko tri hektara u Ljutovu, porodica Skenderović bavi se uzgojem vinove loze od 2002.godine, a trude se da proizvodnju i prošire. Marin Skenderović nam priča kako  u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom prate stanje i da je loza zdrava, bez bolesti i štetočina.

Marinu u uzgoju vinove loze pomaže i sin, Nikola, koji je nasledio očevu ljubav prema grožđu i vinu. Priča nam da kevedinku uzgajaju jer je specifična za ovaj kraj, kao i da se od  sorte lize pravi vino harmoničnog ukusa, koje spada  u kvalitetna vina, a upoređuje se i sa italijanskim rizlingom.

Prošle godine se prisećaju i nadaju se da se neće ponoviti, prolećni mraz je uništio rane sorte, a preživala je samo kevedinka.

Umesto tradicionalnog, niskog uzgoja, Skenderovići su prešli na karlovački uzgojni oblik,  koji ima prednost jer je mašinska obrada lakša, kao i rezidba i berba.

Vino koje ova porodica proizvede s ljubavlju,  čuva se u podrumu na temperaturi od 8 do 12 stepeni.

Ostale vesti iz ove kategorije