RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Ministar Nedimović posetio proizvođače rakije u Velebitu

Sanda Mileusnić | 12. jun 2019. | 13:30 | Poljoprivreda

Ministar Nedimović posetio proizvođače rakije u Velebitu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vukom Radojevićem, posetio je Ličku etno kuću u Velebitu, gde braća Kravić proizvode nagrađivanu rakiju. Na radnom sastanku, lokalni poljoprivrednici su zajedno sa predstavnicima dva nivoa vlasti pokušali da nađu rešenja za probleme sa kojima se susreću.

U okviru obilaska poljoprivrednika širom Srbije, ministar Nedimović posetio je selo Velebit, kako bi u direktnom razgovoru saznao šta ih muči i kako može da im pomogne. Među temama o kojima je bilo reči na radnom doručku, bile su otkupne stanice za mleko, subvencije, krediti za kupovinu zemlje i mnogi drugi. Domaćini posete bili su braća Kravić, koji se bave proizvodnjom rakije, a prema rečima ministra, njihova Etno kuća i destilerija  je jedan od simbola rakijarstva na ovim prostorima.

Miloš i Danilo Kravić, potomci solunskih boraca, u svojoj destileriji peku rakiju od kajsije, kruške i dunje, a ističu da im je kvalitet na prvom mestu. Otvoreni razgovor sa poljoprivrednicima je, kako kaže Miloš Kravić, u zajedničkom interesu obe strane, kako bi se našla što bolja rešenja za poljoprivredne proizvođače, pogotovo one male.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu od 2017. godine nudi subvencije za proizvodnju rakije. Ovogodišnji konkurs je završen, a kako objašnjava Vuk Radojević, nadaju se da će do kraja godine biti otvoren još jedan konkurs za proizvođače rakije i vina, i po  prvi put za one koji se bave proizvodnjom kraft piva.

Vuk Radojević  je naglasio  da  pokrajinski budžet za poljoprivredu nikad nije bio  veći, i da postoji prostor za podizanje nivoa subvencija i do 70 odsto, čime se otvara mogućnost  za nove podsticajne mere, koje će doprineti zadržavanju mladih na selu.

Ostale vesti iz ove kategorije