RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Privrednici sa inspektorima jedan na jedan

Nina Kovačević | 12. jun 2019. | 13:31 | Društvo

Privrednici sa inspektorima jedan na jedan

U organizaciji RPK održan je Dan otvorenih vrata sa inspekcijama i to kroz dva projekta- projektom Evropske unije za unapređenje poslovnog okruženja i USAID-ovim za ekonomski razvoj.  Privrednici su imali priliku da jedan na jedan razgovaraju sa inspektorima poreske, radne, tržišne, sanitarne i poljoprivredne inspekcije.
Kod privrednika postoji velika potreba za sticanjem znanja i razumevanjempropisa, kao i primenom instrumenata, čime bi se omogućilo njihovo poštovanje.  Razrešavanje nedoumica privrednika i pomoć glavni je cilj Dana otvorenih vrata  sa inspekcijama,  poručila je Sanela Lukić, ekspert za poslovno okruženje na projektu  saradnje za ekonomski razvoj USAID-a.
Ovakvi susreti su važni i za  jačanje  poverenja između preduzetnika i inspekcije i skretanje pažnje na to da inspekcija nema samo korektivnu i prinudnu funkciju već ima i preventivnu i savetodavnu ulogu, naglašava Milan Stefanović, savetnik za inspekcijski nadzor i regulatorna pitanja. Trend da se privrednici obraćaju za savet inspekcijama uz podnošenje izveštaja o samoproceni rizika je u porastu, ali u nedovoljnoj meri jer to uradi tek 5 do 10 odsto, a ne treba zanemariti da samoprijavljivanje pre početka nadzora može  umnogome da doprinese otklanjanu posledica.
Dani otvorenih vrata sa inspekcijama započeti su 2016.godine, a nastavljeni ove godine tokom koje je organizovano četiri, a istim povodom očekuje se još četiri događaja u regionu.

Ostale vesti iz ove kategorije