RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Žetva ozimih kultura počinje sledeće nedelje

Sanda Mileusnić | 13. jun 2019. | 13:32 | Poljoprivreda

Žetva ozimih kultura počinje sledeće nedelje

Sledeće nedelje počeće žetva ječma, dok se očekuje da će strna žita i uljana repica na red doći krajem meseca. Prinos ozimih kultura ove godine biće prosečan, najavljuju iz Poljoprivredne stručne službe, pa se prognozira da će rod uljane repice biti oko 2,5 tone po hektaru, a pšenice i ječma oko 6 tona. Na Danu polja strnih žita, uljane repice i herbicidnih ogleda, poljoprivrednici su obišli ogledno polje u Mikićevu sa 54 sorte strnih žita i 26 hibrida i sorti uljane repice.

Vremenske prilike uslovile su da žetva krene u očekivano vreme, u odnosu na prethodnu godinu kada je počela znatno ranije. Izuzetno sušna jesen kada je bila setva uljane repice, uslovila je da je oko 20 odsto površina moralo biti presejano, zbog čega će prinos biti slabiji u odnosu na prošlogodišnji. Pšenicu su pogodile biljne bolesti,  što je prinos smanjilo za pet odsto, a slična situacija je i sa ječmom.

Poljoprivrednik iz Đurđina, Perica Šarčević obrađuje stotinjak hektara, i trenutno se sprema za žetvu ječma, koja će prema njegovoj proceni početi za sedam do deset dana, a potom pšenice i uljane repice.  Ova godina doneće lošiji prinos u odnosu na prethodnu, žali se Perica i dodaje da je pšenica najviše podbacila.

Ogledno polje u Mikićevu je jedno od najboljih u regionu  u proizvodnji uljane repice, ističe stručnjak sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Oni proizvođači koji su poštovali osnovna agrotehnička pravila i posejali uljanu repicu na vreme, mogu se nadati dobrom prinosu. Poljoprivrednici sada treba da pripreme mehanizaciju i  uđu na vreme na svoje parcele, a treba razmišljati i o pripremi za setvu  koja će doći vrlo brzo.

U subotičkom ataru je pod uljanom repicom zasejano  4000 hektara, pod pšenicom 20300, ječmom oko 3500 hektara, dok je još oko 500 hektara pod ostalim strnim žitima, kao što su  raž, ovas i jari ječam.

Ostale vesti iz ove kategorije