RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležena 75. godišnjica deportacije Jevreja

Nina Kovačević | 14. jun 2019. | 13:51 | Društvo

Obeležena 75. godišnjica deportacije Jevreja

Komemorativnim skupom u Sinagogi obeležena je godišnjica deportacije  subotičkih Jevreja u nacističke koncentracione  logore tokom Drugog svetskog rata. Preko 4.000 jevreja odvedeno je u logore smrti, a većina se nije vratila što je veliki gubitak kako za Jevrejsku opštinu tako i za naš grad.  Vence na spomen ploče u Sinagogi i nekadašnjeg geta  položili su predstavnici Grada, jevrejskih opština naše zemlje, Gradskih udruženja, verskih zajednica i drugih organizacija.

Pre sedamdeset i pet godina, Marika Birman, odvedena je u logor Štrashof kraj Beča, a zahvalnost što je kao beba preživela i vraćena duguje svojoj majci, koju naziva junakom. Osim nje i majke i ostali članovi porodice dospeli su u zloglasne logore kao što su Aušvic i Mauthauzen, ali se nisu vratili. Naša bivša sugrađanka sada živi u Izraelu, tamo se zove Marijana Mosković, ima troje dece i sedmoro unučića, ali uprkos miru plaši se da se zlo ne ponovi.

Na komemorativnom skupu gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je na prijateljske odnose srpskog i jevrejskog naroda koji su tokom istorije zajedno stradali i delili teške trenutke. Zbog budućih generacija treba da pamtimo i čuvamo sećanje na žrtve nastradale zbog druge vere i nacije.

U logore smrti odvedeno je oko 4.000 jevreja od ukupno 6.000 koliko je bilo u našem gradu pre rata i koji su činili okosnicu razvoja i bili  nosioci privrednog života.  U grad se nakon rata vratilo svega 1080, a   1948.godine polovina njih  odlazi u Izrael. Prema rečima predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, Roberta Sabadoša ovaj dan je izuzetno značajan, treba učiti na greškama  i ne smemo dozvoliti da se istorija ponovi.

Deportacija jevreja u logore smrti sprovedena je 16.juna 1944.godine. Jevrejska opština sada broji oko 250 članova, od kojih  je među preživelima užasa Holokausta svega šestoro živih.

Ostale vesti iz ove kategorije