RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Pupovac: Dajemo primer kako se grade mostovi saradnje

Marijana Tolimir | 17. jun 2019. | 12:32 | Politika

Pupovac: Dajemo primer kako se grade mostovi saradnje

Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije treba da budu primer i konstruktivni činioci u međudržavnim odnosima, ocenili su predstavnici manjina uoči prijateljske fudbalske utakmice u Tavankutu.  Nakon tri godine od poslednjeg susreta, dogovorena je intenzivnija i bogatija saradnja dve manjinske zajednice s obe strane Dunava, budući da je ona, kako je rečeno, minimalno iskorišćena.

Poseta je protekla u prijateljskom tonu. Kako je poručio Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, sprska i hrvatska zajednica su se okupile kako bi svojim primerom pokazale kako se grade mostovi saradnje i komunikacije. Iako su iskusta srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji različita, ciljevi su isti, a to je da jedni i drugi u svojim državam žive što bolje i uživaju veći stepen manjinskih prava, dodao je Pupovac.

Prijateljstvo između sprske i hrvatske zajednice je dugogodišnje, međutim, potrebna je čvršća i intenzivnija saradnja, smatra Tomislav Žigmanov, predsdnik DSHV-a.

A kako bi produbili saradnju, predstavnici dve manjinske zajednice dogovorili su i konkretne korake u narednom periodu.

Nakon susreta u Hrvatskom nacionalnom veću i DSHV-u, Milorada Pupovca i Tomislava Žigmanova primio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban. Na tom sastanku je zaključeno da je Subotica primer kako se na pravi način neguju međunacionalni odnosi .U razgovoru sa Pupovcem,  gradonačelnik je upoznao goste sa nizom projekata koji su završeni ili su u toku u Subotici, naglasivši da se predano radi na realizaciji projekata koji će poboljšati uslove života svih Subotičana u svim segmentima. Nakon ovog sastanka, gradonačelnik Laban i prvaci srpske zajednice u Hrvatskoj susreli su se sa predstavnicima udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske, i razgovarali o rešavanju otvorenih pitanja, pre svega u oblasti imovinskih prava.

Ostale vesti iz ove kategorije