RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Alergija na polen sve učestalija kod dece

Nina Kovačević | 18. jun 2019. | 13:25 | Zdravstvo

Alergija na polen sve učestalija kod dece

Kraj proleća i početak leta predstavlja period cvetanja trava, koje zbog kiše i aktuelnih vremenskih uslova trenutno beleže umerene koncentracije u vazduhu. Uprkos tome, izazivaju alergijske reakcije, a  sve je veći broj dece na koje polen utiče.  

Nakon perioda cvetanja drveća sa cvetanjem su počele trave, koje, iako imaju umerenu koncentraciju polenovih zrna u vazduhu, izazivaju alergijske reakcije kod osetljivih sugrađana. Za razliku od trava, polen koprive beleži visoku koncentarciju u vazduhu, međutim,  ne izaziva alergijske reakcije, a trenutno cvetaju i bokvica i kiselica.

Poslednjih godina, beleži se rast broja beba i dece koja pate od alergija, a razliku između prehlade i polenske kijavice treba da dijagnostikuje lekar, zbog čega je važno da roditelji dovedu decu na kontrolu čim  primete simptome. Prema rečima dr Josipe Krajninger Parčetić, specijaliste pedijatrije, prilikom tretiranja alergija kod najmlađih,  osim primene terapije važno je izbegavati alergene u delovima dana kada je koncentracija najjača. To ne znači da deca ne treba da borave napolju,  ali  je potrebno da se po povratku kući istuširaju, da se učestalije menja odeća i posteljina, kako bi se umanjile tegobe.

U narednom periodu očekuje se povećanje koncentracije polenovih zrna korova ambrozije, koji  mogu dovesti do jačih alergijskih reakcija, upozoravaju stručnjaci.

Ostale vesti iz ove kategorije