RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Izbeglica može postati bilo ko, bilo kada

Nina Kovačević | 20. jun 2019. | 13:15 | Društvo

Izbeglica može postati bilo ko, bilo kada

Svake dve sekunde u svetu jedna osoba dobije status izbeglice, tokom protekle decenije broj izbeglica u svetu se povećao za 65 odsto, a trenutno je u svetu raseljeno 70.8 miliona ljudi, podaci su UNHCR-a za prošlu godinu sa kojima dočekujemo još jedan Svetski dan izbeglica.  U organizaciji subotičkog Crvenog krsta i u našem gradu je obležen ovaj dan, tako što su  građanima podeljeni informativni flajeri u cilju podizanja svesti o značaju pružanja podrške i pomoći osobama koje su izbegle iz bilo kojih razloga.

Tokom Oluje 1995.godine Janjanin Milan i Mica pobegli su sa decom  iz Gline u Hrvatskoj i došli u Srbiju. Boravili su u nekoliko gradova, pre nego što ih je put naneo u Suboticu gde i danas žive, a tokom tih teških vremena pomagala im je isključivo rodbina. Bračni par, koji je 49 godina u braku, znajući koliko je teško biti u toj situaciji, trudi se da pomogne ljudima koji su izbeglli tako što redovno šalje odeću u Crveni krst.

Faktori koji utiču na migracije su mnogobrojni, a najčešći su ratno stanje, ekonomska situacija, prirodne katastrofe i potraga za boljim uslovima života,a svim ljudima je neophodna pomoć i podrška, poručuju iz Crvenog krsta.

Projekat „Zajedno“ posvećen migracijama i obeležavanju Svetskog dana migranata osmislili su GO CK Kragujevca i Subotice u saradnji sa neprofitnom organizacijom za zaštitu životne sredine ,,Janun“ i mladima iz CK  Hanovera u Nemačkoj. Ovaj dan se zahvaljujući tome  slično obeležava u našoj zemlji, Nemačkoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Crveni krst u našem gradu pruža pomoć migrantima u Prihvatnom centru za migrante u vidu hrane, odeće, sredstava za ličnu higijenu i kroz radionice od 2014.godine. Trenutno u centru boravi oko 60 ljudi od kojih je polovina dece, koja  pored žena i starijih osoba spadaju u najugroženiju kategoriju.

Ostale vesti iz ove kategorije