RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Preskakanje vatre u Maloj Bosni

Nina Kovačević | 25. jun 2019. | 13:30 | Društvo

Preskakanje  vatre u Maloj Bosni

U okviru obeležavanja Dana Dužijance, jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke zajednice, na dan Svetog Ivana Cvitnjaka, u Maloj Bosni je organizovano tradicionalno preskakanje vatre.

U oživljavanju ovog starog običaja, kom prethodi pletenje venčića od poljskog cveća, učestvovali  su članovi kulturno-umetničkih društava  „Bratstvo“  i „Aleksandrovo“ ,  bunjevačkih udruženja i  građani. Među učesnicima po prvi put  se našao  i Goran Antunović kome se cela manifestacija  mnogo dopala, a pošto je bio brz i vešt uspeo je i da preskoči vatru.

Udruženje „Bunjevačka vila“ iz Male Bosne organizovalo je preskakanje vatre petu godinu zaredom kako bi se ovaj običaj sačuvao  od zaborava i radi održanja tradicije, posebno kod mlađih naraštaja. 

Iz Grada poručuju da će i u budućnosti podržavati ovakve manifestacije  zbog značaja očuvanja kulture i tradicije.

Vatra na Svetog Ivana Cvitnjaka se pali kako bi žito bujalo i žetva bila uspešna, kao simbol zaštite polja od udara groma i od požara, a bio je običaj i da se, kada vatra izgori, žar razgrće rukama i nogama, jer se verovalo da to čuva od žuljeva i od problema.

Ostale vesti iz ove kategorije