RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pola milijarde dinara za razvoj preduzetništva

Nina Kovačević | 25. jun 2019. | 13:38 | Društvo

Pola milijarde dinara za razvoj preduzetništva

Iz godine u godinu povećava se broj preduzetnika koji konkurišu za dodelu sredstava za razvoj preduzetništva kao i iznos dodeljenih sredstava, koja za ovu godinu iznose 500miliona dinara, poruka je  stručnog  skupa posvećenog podsticajima za razvoj preduzetništva u Srbiji, koji je održan u RPK. O državnoj pomoći namenjenoj razvoju preduzetništva govorila je Slobodanka Džinović Kojić, šef Kancelarije za preduzetništvo PKS, programe koji sadrže bespovratna sredstva za privrednike predstavili su iz Fonda za razvoj, a o pomoći preduzetnicima govorio je predstavnik Regionalne razvojne agencije.
PKS je prepoznala  značaj razvoja preduzetništva čime se godina posvećena preduzetništvu pretvorila u deceniju, a već treću godinu zaredom  realizuju se programi dodele podsticajnih  bespovratnih sredstava za razvoj  start up-ova, podsetila je mr Slobodanka Džinović Kojić, šef  Kancelarije za preduzetništvo PKS. Iz godine u godinu se povećava iznos dodeljenih sredstava, jer praksa pokazuje da se sva sredstva utroše i da postoji potreba i zainteresovanost preduzetnika.
Iz Fonda za razvoj naglašavaju da je za razvoj preduzetništva kroz projekte u saradnji sa Ministarstvom privrede ove godine opredeljeno 500 miliona dinara bespovratno, što je znatno više nego prethodnih godina. Konstrukcija finansiranja kredita Fonda za razvoj zavisi od razvijenosti sredine, a javni poziv za kreditna i bespovratna sredstva  traje do kraja godine.
Direktor Regionalne razvojne agencije PANONREG, Milan Maličević, podsetio je da je najvažnije imati ideju, koju onda preduzetnici uz pomoć edukacije, programa, biznis planova mogu da razvijaju, a na tom putu im pomaže i RRA. Prema njegovom mišljenju tokom prošle godine preko 1.000 projekata za start-up je predstavljeno preko RA Srbije, ali bi  trebalo  povećati broj preduzetnika koji žele pomoć države, koja pomaže ozbiljne, vredne ljude sa vizijom razvoja. 
Sredstva u visini od 327 miliona dinara za pomoć preduzetnicima su tokom prošle godine u potpunosti iskorišćena. Edukacije  kroz skupove i predavanja biće nastavljene nakon letnje pauze.

Ostale vesti iz ove kategorije