RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Značajno poboljšanje kvaliteta vode u Palićkom jezeru

Nina Kovačević | 2. jul 2019. | 13:21 | Društvo

Značajno poboljšanje kvaliteta vode u Palićkom jezeru

Prvi put nakon 21 godine zabeleženo je poboljšanje parametara  u četvrtom,  turističkom sektoru jezera Palić, poručuju iz ZZJZ. Iako voda nije za kupanje ni za bilo koju drugu namenu, stručnjake su obradovali rezultati ispitivanja tokom  maja i juna.

Građani spas od vrelih dana traže na bazenima i u hladovini, a ne u jezeru Palić za koje kažu da je prljavo. Nekima se ne dopada ni pogled na vodu sa obale jezera zbog čega su prestali da ga posećuju.

Ovogodišnji izlov babuške od 19,5 tona uticao je pozitivno na poboljšanje parametara u jezeru i smanjenje brojnosti algi, poručuje Vjekoslav Kezić, šef odseka za vode i vazduh ZZJZ Subotica, koji dodaje da je ovo prvo značajno poboljšanje tokom dve decenije praćenja.

On objašnjava  da to ne znači da je voda jezera Palić preporučljiva za kupanje, jer je za to neophodno da voda bude III klase. Voda je i pored značajnog poboljšanja parametara još uvek u u V klasi, što znači da je van klase prema kvalitetu i nije za piće, kupanje niti korišćenje, ističu stručnjaci.

Naredni izlov ribe tima koji radi na projektu očuvanja biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, planiran je tokom jeseni.

Ostale vesti iz ove kategorije