RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Ministar Nedimović posetio farmu Sineš na Bikovu

Sanda Mileusnić | 2. jul 2019. | 13:35 | Poljoprivreda

Ministar Nedimović posetio farmu Sineš na Bikovu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, posetili su gazdinstvo Saše Sineša na Bikovu. Nedimović je tokom posete najavio da će stočari u budućnosti državnu zemlju dobijati u dugoročni zakup, što će popraviti kvalitet zemlje.

Na gazdinstvu porodice Sineš iz Bikova, uzgajaju se svinje, pored 200 krmača, tu je i podmladak, te njihova proizvodnja broji oko 2300 svinja. Pored toga, obrađuje 160 jutara zemlje, uglavnom po pravu prečeg zakupa, na kojoj seje žitarice za ishranu stoke. Saša kaže da se od poljoprivrede može živeti, ali da im najviše muke zadaje osciliranje cene svinja na domaćem tržištu. 160 dinara po kili, bila bi solidna cena, zaključuje on.

Najvažniji  faktor u stočarskoj proizvodnji je zemlja, na kojoj stočari mogu da uzgoje hranu za svoje farme, istakao je ministar Nedimović. Od ove godine će uzgajivači preživara moći dugoročno zakupiti državnu zemlju, dok će od  sledeće, ta mogućnost će biti dostupna i svinjarskom sektoru, najavljuje ministar.  U toku su dogovori sa Kinom za izvoz svinjskog mesa, a otvaranje tržišta usloviće i priliku za bolju cenu.

Poseta poljoprivrednika širom Vojvodine sa ministom Nedimovićem, postala je praksa, a tokom razgovora sa njima, čuju se razne sugestije koje se mogu ugraditi u mere agrarne politike, zaključuje Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu. On je naglasio da je pokrajinski budžet za poljoprivredu značajan, kao i da je za tri godine preko 7,5 milijardi dinara subvencionisano poljoprivrednim gazdinstvima, od čega je oko 230 miliona izdvojeno za stočarske farme.

Grad Subotica iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva za sufinansiranje poljoprivrednih kredita, ali je i pomoć Republike i Pokrajine od izuzetne važnosti. Zahvaljujući saradnji ova tri nivoa vlasti, napravljeno je oko 100 kilometara atarskih puteva, podsetio je gradonačelnik Laban.

Ministar Nedimović najavio je i da će u četvrtak na sednici Vlade biti doneta odluka o otvaranju poziva za otkup pšenice po ceni od 20 dinara za kilogram, za šta će biti izdvojeno 500 miliona dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije