RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Žetva u punom jeku

Sanda Mileusnić | 5. jul 2019. | 11:15 | Poljoprivreda

Žetva u punom jeku

Žetva ozimih kultura u subotičkom ataru je u punom jeku. Ječam se privodi kraju i prosečni prinos iznosi šest tona po hektaru. Uljana repica će takođe uskoro biti požnjevena sa prinosom oko 2700 kilograma, dok žetva pšenice još uvek traje, a procene su da će prosek na parcelama biti pet tona.

Žetva ječma počela je pre dve nedelje, a iako su poljoprivrednici zbog kiše morali da zastanu sa radovima, na većini parcela žetveni radovi će uskoro biti završeni. Prosečni prinos u skladu je sa očekivanjima i iznosi šest tona po hektaru.

Kada je uljana repica u pitanju, 60 do 70 odsto površina je već požnjeveno, a prinosi su ispod očekivanja zbog nepovoljnih uslova koji su pratili proizvodnju ove kulture. U  odnosu na prošlogodišnji prinos, ove godine slabiji je za oko tonu, pa se kreće od 1,7 do 4 tone na nekim parcelama.

Suša tokom jeseni za vreme nicanja pšenice, koja se ponovila i ovog proleća, uzrokovala je proređivanje useva. Kiša i relativno hladan period  koji  su usledili tokom maja, uslovili su razvoj zaraze, koju mnogi poljoprivrednici nisu uspeli na vreme da tretiraju. Sve ovo je rezultiralo smanjenjem prosečnog prinosa, koji po sadašnjim procenama iznosi oko pet  tona po hektaru, umesto očekivanih šest.

Ukoliko se vremenski uslovi poklope sa previđanjima meteorologa, žetveni radovi će biti gotovi do polovine jula.

Ostale vesti iz ove kategorije