RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Seoske kuće za 21 izbegličku porodicu

Nina Kovačević | 5. jul 2019. | 14:10 | Društvo

 Seoske kuće za 21 izbegličku  porodicu

U Velikoj većnici Gradske kuće svečano su uručeni ugovori za kupovinu 21 seoskog domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji našeg grada.
 Radosav Rajak  dolazi iz  Bihaća, odakle je izbegao  sa porodicom tokom rata. Od  tada živi u Aleksandrovu, gde će  posle toliko godina, konačno imati krov nad glavom.
Ponoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ivan Gerginov, podsetio je da je potreba širom naše zemlje velika, ali da već sada rešavaju šest stambenih pitanja dnevno. Od 2016.godine u našem gradu je trajno rešeno 160 stambenih pitanja za izbegličke porodice, trajno je zbrinuto 80 porodica, a  taj proces se nastavlja.
Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske radi ostvarenja trajnog rešenja za izbegle. Državni sekretar u Ministarstvu  državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak izrazio je zadovoljstvo što je i ovaj segment vezan za otkup seoskih kuća  uspešno završen.                            
U naš grad  je tokom rata izbeglo 13.600 izbeglih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije. Ovo je treći put kako se tokom godinu i po dana sastajemo sličnim povodom i govori u prilog datom i ispunjenom obećanju iz februara da će se napraviti proširen spisak, poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.
Regionalni stambeni program ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice regiona. Realizuje se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a, Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansira ga u najvećoj meri  Evropska unija. 

Ostale vesti iz ove kategorije