RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Saradnjom Severne Bačke i Istočne Slavonije nastala turistička ruta

Sanda Mileusnić | 8. jul 2019. | 13:45 | Turizam

Saradnjom Severne Bačke i Istočne Slavonije nastala turistička ruta

Na završnoj konferenciji projekta prekogranične saradnje pod nazivom „Istražite Hrvatsku i Srbiju“, predstavljena je turistička ruta nastala dvogodišnjim radom partnera iz Subotice i Slavonskog broda. Turistički proizvod obuhvata gastronomsku, ekološku i rekreacionu ponudu Severne Bačke i Istočne Slavonije.

Nosilac projekta je Razvojna agencija Slavonski Brod, a osim Regionalne razvojne agencije PANONREG, partneri su i turistički  klasteri „Slavonska košarica“ i mikroregije Subotica– Palić. Ideja za izradu turističke rute rodila se iz želje partnera da mapiraju sličnosti koje povezuju ove dve regije, a to su gastronomija, ekologija i rekreacija. Nakon istraživanja i izrade studije, usledila je dalja razrada turističkih paketa, a sve tačke ove rute prikazane su i na mapama. Jedna od poslednjih aktivnosti ovog projekta bila je i evaluacija.

Jesenka Ricl iz Osijeka, radila je na izradi studije eko rute Istočne Slavonije, kao i na evaluaciji turizma u prekograničnoj regiji, sa ciljem dobijanja smernica za dalji razvoj. Iako postoji veliki potencijal  da se ova regija visoko pozicionira u međunarodnim turističkim destinacijama, objašnjava da je potrebno raditi na njenom marketingu i brendiranju.

Jedan od partnera na projektu, Turistički klaster mirkoregije Subotica-Palić, mapirao je tri turistička proizvoda karakteristična za Sever Bačke, gastonomsku ponudu, ekoturizam  i rekreaciju, u rute, od kojih svaka ima po deset tačaka.

Vrednost projekta je 368.000 evra, a turistička ponuda nastala zahvaljujući saradnji ove dve regije namenjena je onima koji vole gastronomiju, ekologiju i sportski turizam.

Ostale vesti iz ove kategorije