RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Tokom raspusta školarcima najvažniji aktivan odmor

Nina Kovačević | 9. jul 2019. | 11:43 | Društvo

Tokom raspusta školarcima najvažniji aktivan odmor

Letnji raspust za školarce je u toku, a prema savetima stručnjaka decu osnovnoškolskog uzrasta treba usmeriti na aktivnosti prilagođene njihovom uzrastu. Ono što roditelji treba da izbegavaju je da njihova  deca raspust provode u zatvorenim prostorijama, pred monitorima telefona, televizora i računara.

Mame koje smo sreli u krugu parka, rekle su nam da njihova deca školski raspust provode u igri, odmoru i rekreaciji. Tek poneki  uče da čitaju, a oni koji  to već znaju tokom raspusta će pročitati obaveznu lektiru.

 Deca mlađeg školskog uzrasta imaju potrebu da većinu dnevnih aktivnosti rade zajedno sa roditeljima i treba im to omogućiti, poručuje Dragana Ćupurdija, školski psiholog. Nakon pasivnijeg odmora od nedelju do dve, deci je poželjno omogućiti sportske aktivnosti, aktivan i kreativan odmor.

Tokom letnjeg raspusta deca u mentalnim aktivnostima, čitanju i sticanju novih znanja optimalno treba da provedu oko jednog sata dnevno, a  klasično učenje im nije neophodno. Deci starijeg osnovnoškolskog uzrasta je tokom raspusta najvažnija socijalizacija sa vršnjacima, a pored slobodnih aktivnosti mogu se oprobati u radu u nekoj od zadruga.

Tokom raspusta deca ne bi trebalo da provedu više od pola sata igrajući kompjuterske igrice, gledajući televizor ili koristeći mobilni telefon, napominju psiholozi.

Ostale vesti iz ove kategorije