RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Investicija države u sistem navodnjavanja Novog Kneževca

Sanda Mileusnić | 12. jul 2019. | 13:35 | Poljoprivreda

Investicija države u sistem navodnjavanja Novog Kneževca

Država će uložiti u sistem navodnjavanja na prostoru Novog Kneževca, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, prilikom posete gazdinstva Slavka Janjatova u Novom Kneževcu.

Ministar Nedimović je u nastavku svoje posete poljoprivrednicima iz Vojvodine, svratio u Novi Kneževac, gde je razgovarao sa meštanima, najviše o dizel gorivu i subvencijama, a  najavio je i da će uskoro moći da dobiju državnu zemlju u dugoročniji zakup, prvo stočari, zatim i ratari. Investicija vredna više od dva miliona evra u sistem navodnjavanja, uskoro će stići u njihov kraj.

Domaćin posete, Slavko Janjatov, bavi se isključivo ratarstvom, a obrađuje oko 200 hektara zemlje. Kaže, problemi poljoprivrednika u njegovom kraju su standardni, a ono što ih najviše brine ovih dana jeste cena pšenice.

Kako je žetva pri kraju, ministar je ocenio da će prinos pšenice na prostoru Vojvodine biti malo iznad pet tona po hektaru, što je manje nego prethodne godine, ali je kvalitet bolji. Država je nedavno izašla sa cenom za otkup pšenice od 20 dinara po kilogramu.

Predsednik opštine Novi Kneževac izrazio je zahvalnost zbog posete ministra njihovom kraju, i istakao značaj neposrednog razgovora lokalnih poljoprivrednih proizvođača sa njim.

Kada su jare kulture u pitanju, ministar Nedimović izjavio je da možemo očekivati dobre rezultate, jer su kukuruz, suncokret i soja u dobrom stanju, kao i da žetvu suncokreta ove godine možemo očekivati tri do četiri nedelje ranije nego što je uobičajeno.

Ostale vesti iz ove kategorije